Tulipán   

Ősszel szert tettem néhány szépségesen gömböc, egészséges tulipánhagymára. Na jó, a "szert tettem" az úgy nézett ki, hogy nagyáruházak kertészeti osztályán addig ácsorogtam a tulipánhagymás zacskók és dobozok előtt és néztem amolyan „csizáskandúrnézéssel” a páromra, míg meg nem kaptam őket. Így aztán – mivel nem voltam tapasztalt kertész – neki is láttam begyűjteni az információt ezekről a csodaszép virágokról, hogy tavasszal majd legjobb formájukat hozhassák. Munkámnak meg is lett az eredménye, most, hogy elérkezett a tavasz és a tulipánnyílás ideje, valóban színpompás díszei kertemnek. Ráadásul idén olyan helyen is előbújtak tulipánok a kertben, ahol nem is gondoltam volna, hogy vannak. Szóval fokozatosan épülő-szépülő kertünk igazán meghálálja a befektetett energiát.

kert virág

A legfontosabb tudnivalók

Ültetési ideje az ősz: szeptember – október. Ha lehet a kert napos, meleg, szélvédett de levegős részébe ültessük, laza, jó vízáteresztő talajba. Ültethetjük sorban, de nagyon szép foltokban, csoportokban is. Az enyéim ősszel olyan helyre kerültek, ahol sorba ültetni volt a legegyszerűbb, de biztos vagyok benne, hogy idén ősszel már virágsziget is lesz belőlük. Ideális ültetési távolság a 15-20 centi, mélysége pedig kb. a hagyma magasságának két és félszerese. Ha száraz az idő ültetés után, locsoljuk, hogy a fagyokig meg tudjanak erősödni gyökerei. Tavasszal és nyáron is szüksége van öntözésre száraz időben, hogy elvirágzás után a hagymák jól fejlődjenek.

Ha már elvirágzott, akkor is fontos gondoskodni a tápanyag utánpótlásról, mert a hagymáknak szüksége van rá. Az elnyílt virágszárat érdemes levágni, mert energiát vesz el a növénytől, a leveleket viszont a tövön kell hagyni.  Meg kell várni, hogy azok elszáradjanak, mert akkor a tápanyagok vissza tudnak húzódni a hagymába. Ez után lehet felszedni a hagymákat, amiket ősszel majd újra kiültethetünk. Nem szükséges minden évben felszedni, elég két-három évente. Ilyen időközönként viszont azért érdemes, hogy a hagymák ne süllyedjenek túl mélyre, ahonnan már nem tudnak előbújni. A felszedett hagymákat száraz, hűvös, jól szellőző helyen tároljuk.

kert virág

kert virág

Tudtad?

  • A tulipán Ázsiában őshonos és török közvetítéssel került Európába.
  • Neve a fárszi  „toliban” szóból származik, mivel hasonlít az iszlám világban használatos fejfedőre.
  • Charles de L’Écluse, a XVI. század neves flamand botanikusa honosította meg Hollandiában.
  • 1633-37 között volt a „tulipánőrület” időszaka, amikor egyetlen ritka alakú és különleges színű tulipán hagymájáért – mai pénzre átszámítva – akár hatszázezer forintot is megadtak.
  • Az Oszmán birodalom szultánjai rajongtak e csodás virágért. Törökországban a tulipán csodálata a XVIII. század elején érte el tetőfokát. III. Ahmed szultán minden tavasszal telihold idején lenyűgöző tulipánfesztivált rendezett a palota kertjeiben.

kert virág

kert virág

kert virág

Japánbirs

Némiképp ódon hangulatú kertünk egy csücskét ilyenkor tavasszal a japánbirs csodás téglapiros virágai teszik ragyogóvá. Ezt nem én ültettem, örököltük a már jókora bokrot, de gondozásának természetesen utánanéztem

kert virág

kert virág

Mit kell tudni a japánbirsről?

A tavasz egyik látványossága, de virágzás után is jelentős a díszítő szerepe fényes, élénkzöld  leveleinek köszönhetően. Lombhullató cserje, ágai tövisesek (saját tapasztalatom is megerősíti).  Márciusban, áprilisban virágzik. Kora ősszel megjelenő sárga, a birsalmára hasonlító gyümölcsei ehetőek, de keserűek, igy inkább a dísz kategóriába sorolhatóak.

Ültetni fagymentes időben lehet, tavasztól őszig. Tápanyagdús talajt igényel. Vízigénye közepes, de mészre kicsit érzékeny.

Metszeni inkább csak fiatalítás végett érdemes, rögtön virágzás után. Egy egész bokor megfiatalítását három év alatt célszerű elvégezni. Első évben az elöregedett, elburjánzott ágak egyharmadát, második évben a második harmadát, harmadik évben a maradékot. Óvatosan metsszük, mert lassan nő.

kert virág

Figyelmedbe ajánlom ezeket is:

Virágos sziget a kertben

Mi a manó? - Manólak a kertben

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz, ahol még több ötletet, inspirációt találsz. Pinterest oldalamon pedig tematikus táblákba rendezett színes, izgalmas ötletek várnak.