Minden gyerek szeret nyomdázni, hiszen ez a legegyszerűbb módja annak, hogy képeket varázsoljunk papírra, textilre vagy másra. S ehhez még csak igazi nyomda sem kell, hiszen bármikor rendelkezésünkre áll az, amivel már mi is (sőt, valószínűleg szüleink, nagyszüleink is) szívesen nyomdáztunk gyerekkorunkban: a krumpli. Könnyen lehet faragni ha valamilyen konkrét mintát szeretnénk, de akár faragás nélkül egyszerűen csak félbevágva is remek játék.

Én most ez utóbbi variációt választottam egy textilszatyor díszítéséhez: félbevágott krumplival készítettem kaktusz mintát.

nyomda textil

Amire szükségem volt hozzá:

  • Natúr színű vászonszatyor
  • Textilfesték, textilfilc
  • krumpli
  • sütőpapír

nyomda textil

Ahogy készült:

Sütőpapírból kivágtam egy darabot a szatyor méretében, s a szatyor belsejébe fektettem. Azért volt erre szükség, hogy a festék ne üssön át a szatyor másik oldalán.

nyomda textil

A krumplikat félbevágtam, egy palettára festéket nyomtam. A félbevágott krumplikat szivacsecsettel kentem be festékkel, s úgy nyomtam a vászonra, kialakítva a kaktuszmintákat.

nyomda textil

 

Amikor már festékkel megvolt a kaktusz mintám, ahol kellett, még ecsettel egy picit utódolgoztam. Száradás után fekete textilfilccel néhol meghúztam a körvonalakat, majd - hogy igazi szúrós fajta kaktuszom legyen - tüskéket rajzoltam.

Sütőpapíron keresztül közepes hőfokon átvasalva fixálható a festék s válik moshatóvá a textil.

nyomda textil

nyomda textil

nyomda textil

Ha kedved támadt hozzá, alkotásra fel! Jó időtöltést kívánok!

Ha tetszett a cikk, kövesd Facebook oldalamat, ahol még több ötlet, inspiráció vár.