Tudtad, hogy…

A legkorábbi ma ismert mozaik Mezopotámiából, az egykori Ur és Uruk városából került elő.

A mai értelemben vett mozaik a görög kultúra klasszikus korszakában jelent meg  (i.e. 500 körül).

A mozaik szó a görög muszeion szóból eredeztetett latin opus musivum (múzsákhoz közelálló) kifejezésből származik.  A művészeti ág múzsákkal kapcsolatba hozása azt jelenti, hogy a mozaik igen megbecsült műfaj volt.

A római mozaikok gyakran falfestmények másolataként jöttek létre.

Nálunk a Római Birodalommal a mozaik gyakorlatilag teljesen eltűnt. A világ több részén azonban tovább élt hagyománya, és minden kultúra a saját egyéni stílusában alkotott tovább.

Magyarországon csupán a 19. században jelent meg ismét a mozaik.

Miért ajánlom?

Ha kedved támad kipróbálni ezt a technikát, nagyon sokféle választási lehetőséged van. Használhatsz hozzá hobbi boltokban kapható üveg vagy akril mozaikot (én most ilyen üvegmozaikot választottam), de törött csempe-, porcelán- vagy tükördarabokkal is dolgozhatsz, esetleg kavicsokkal, kagylókkal, gyöngyökkel, tojáshéjjal... egyszóval széles a választék. 

S miért ajánlom, hogy kipróbáld? Mindamellett, hogy segítségével stílusos egyedi tárgyakat alkothatsz (mely olykor ajándéknak sem utolsó), remek módszere a stresszűzésnek. Míg az apró miegymást rakosgatod mintába rendezve vagy csak úgy, tuti biztos a kikapcsolódás. 

Nézzük, hogyan is működik. Egy fa kocka mécsestartót választottam "alanynak", de annyira belejöttem, hogy még egy virágcserép szélére is került díszítés.

mozaik

Amire szükségem volt hozzá:

  • fa kocka mécsestartó (bármely más tárgy is lehet)
  • mozaik kockák (hobbi boltban kapható üvegmozaik kockákat választottam háromféle színben)
  • mozaik- és kavicsragasztó
  • fugapor
  • akrilfesték (én most  azért használtam, mert csak fehér fugaporom volt itthon, s kicsit színezni akartam, hogy színben jobban illeszkedjen a mozaik kockákhoz)
  • víz
  • ecset, festőkés, fogpiszkáló, fogó a mozaik esetleges vágásához

mozaik

Ahogy készült

Portalanítottam a fa mécsestartót, majd elkezdtem a ragasztást. Nem a tetején, hanem az oldalán kezdtem, mert ott egyszerűbb volt, nem kellett a mozaik kockákat vágni. A mécsestartóra kentem a ragasztót, s abba rakosgattam bele a kockákat. Nem ragasztóztam be egyszerre az egész felületet, hanem mindig csak ott egy kis részt, ahol dolgoztam, mert a ragasztó viszonylag gyorsan szárad, meg a fa magába is szívja. Az egyes mozaik kockák között a távolságot fogpiszkálóval állítottam be.

mozaik

Lehet mintát kialakítani, ez esetben érdemes előre eltervezni. Én most nem mintáztam, egyszerűen csak rakosgattam a háromféle színt. Kiraktam az első vízszintes és függőleges sort, a többi jött magától. Az első sorok után már a fogpiszkálóra sem volt szükség feltétlenül, csak néha igazítottam vele.

mozaik

Amikor a négy oldalával megvoltam, jött a teteje. Itt picit bonyolultabb volt a helyzet, mert a mécsestartó köríve miatt néhol vágni kellett a kockákat. Ehhez jobb lett volna egy másik vágó alkalmatosság, de csak ilyen volt, ezzel is működött. Ehhez a művelethez mindenképpen szükséges a védőszemüveg, s érdemes a lepattanó szilánkok miatt a kezünkre is vigyázni, főleg, ha üvegmozaikkal dolgozunk. Ha befejeztük, hagyjuk egy kicsit száradni, bár ez a ragasztó hamar szárad, mire a fugát megkevertem, már tökéletes volt.

mozaik

Na, ez után jött a fuga keverése. Egy ilyen doboz (100 ml) fugapor keveréséhez 0,3-0,4 dl víz kell. Óvatosan és apránként adagoltam: kevés víz, kevés fugapor, elkever, majd megint egy kevés víz, fugapor... és így folytattam, míg megfelelő állagú nem lett. Akkor jó, ha tejföl sűrűségű. Én most kicsi vajszínű akrilfestéket is kevertem hozzá, hogy ne fehér (vagy inkább szürkésfehér) legyen a fugám, hanem színes.

mozaik

mozaik

mozaik

Miután megkevertem a fugát, 10 percet hagytam állni, majd megint megkevertem és már kenhettem is. Festőkéssel vittem fel a felületre, jó vastagon, s azzal próbáltam elsimítani is, de kézzel is lehet segíteni. Nekem különösen a sarkoknál, éleknél volt szükségem a kézzel való simításra. Nem baj, ha a mozaikokra is jut bőven, utólag azt még vissza lehet törölni vizes ronggyal.

mozaik

Amikor teljesen bekentem, kb. fél órát hagytam száradni, majd nagyon óvatosan vizes ronggyal elkezdtem visszatörölgetni a mozaikokról a fugát.  A kockákon lévő vágatokból fogpiszkálóval szedtem ki a fölösleget. Ha ilyenkor sérül egy picit a fuga, még óvatosan végigsimítva lehet javítani rajta, mert ekkor még nem teljesen száraz. Mit mondjak, ez volt a legmacerásabb rész, többszöri nekifutást igényelt. De megérte :)

Közben elkészült a virágcserép széle is. Ennél maszkoló szalaggal ragasztottam le a pereme alatti részt fugázás előtt, hogy oda ne kerüljön fuga, majd ugyanúgy törölgettem vissza, mint a mécsestartót.

Voila!

mozaik

mozaik

Ha tetszett a cikk, nézz be Facebook oldalamra is. Érdemes követned, ha még több ötletre, inspirációra vágysz.