Amióta DIY blogot írok, más szemmel nézek az azelőtt kidobott csomagoló anyagokra. Így volt ez most is, amikor a párom feltette a kérdést frissen összeszerelt székünk kartondobozára vonatkozóan: Mi legyen vele? Eltesszük - válaszoltam kapásból, hiszen egy kartondoboz akár részekre szedve is sok mindenre használható még. Így is lett. Amikor alaposabban megszemléltem, találtam az aljában egy hullámkarton betétet. Enélkül is használható a doboz - tehát az még jó lesz valamire - , a hullámkarton lapból pedig remek memóriafejlesztő társasjáték lett.

Cikkek százai szólnak arról, miért is érdemes fejleszteni memóriánkat minden életkorban, de szerintem mindenkinek van tapasztalata is erről. Épp ezért egy ilyen játék nem lesz haszontalan lom játszani szerető családokban. Ráadásul olyan egyszerű elkészíteni, hogy bátran belevághatunk gyerekekkel is. Nem csak a játékot, hanem az alkotást is imádni fogják.

papír újrahasznos  játék

Amit felhasználtam hozzá:

 • Kartondoboz darabja
 • fekete fotókarton
 • színes kartonpapírok (bármilyen színes papír megteszi)
 • olló, snitzer, ceruza, vonalzó, kartonragasztó, mintalyukasztók

papír újrahasznos  játék

Ahogy készült

Vonalzóval 5 x 5 cm-es négyzetekre osztottam a hullámkarton darabot, majd snitzerrel vonalzó mentén feldaraboltam. 36 db-ot gyártottam.

papír újrahasznos  játék

Ugyanezt tettem a fekete fotókartonnal is.

papír újrahasznos  játék

Ezután minden hullámkarton darabra ragasztottam egy fekete karton négyzetet. Kartonragasztóval dolgoztam, de lehet - sőt talán jobb is - ragasztó stiftet használni.

papír újrahasznos  játék

papír újrahasznos  játék

A színes kartonok következtek. Mintalyukasztóval vágtam ki a mintákat belőlük, de ha nincs mintalyukasztó, ollóval is lehet egyszerű mintákat kivágni. Mivel 36 db kartonom volt, 18 pár mintát készítettem.

papír újrahasznos  játék

papír újrahasznos  játék

Utolsó lépésként felragasztottam a színes mintákat a kartonok fekete felére.

papír újrahasznos  játék

papír újrahasznos  játék

Ezzel kész is. Indulhat a játék :)

papír újrahasznos  játék

papír újrahasznos  játék

Extra tipp:

Memória játékot bármilyen mintával készíthetsz. Vághatsz ki újságból képeket, akár tematikusan is, pl. állatok, virágok stb. Felhasználhatod hozzá a családod fotóit. De ha nagyon türelmes vagy és ügyesen varrsz, akár textilből is készülhetnek. Fontos, hogy mindig párban legyenek a képek. Van egy általános szabálya a memória játéknak, de a család bátran kialakíthat egyéni szabályokat is. Lényeg, hogy jól szórakozzatok.

Ha Te sem az a kidobós fajta vagy, figyelmedbe ajánlom:

PET palackból trendi nyakék - Kipróbálod?

Egy újjászületett üzenőtábla

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz, ahol még több ötletet, inspirációt talász. Pinterest oldalamon pedig tematikus táblákba rendezett színes, izgalmas ötletek várnak.