A húsvét és a tojás elválaszthatatlanok egymástól. A tojásdíszítés szokása egészen az ókorig nyúlik vissza, s a kereszténység elterjedése után is megmaradt. Valaha a tavaszünnephez kötődött, nem csoda hát, hogy átkerült a húsvéti ünnepkörbe. Az újjászületés, a termékenység, az élet szimbóluma, így függ össze Jézus feltámadásával. Persze az igazi a piros tojás (ennek is megvan a maga jelentése: a piros szín Jézus vérét jelképezi), s régen az is jelképes volt, hogy mit festettek, karcoltak rá.

Ma már inkább a locsolkodók, no meg a dekoráció kedvéért festünk tojást. S ha már dekoráció, akkor persze az sem kötelező, hogy valódi tojás legyen (azt megesszük a húsvéti sonkához :). Én most hungarocell tojásokat "öltöztettem" színes "ruhába", melyek majd a húsvéti asztalom díszei lesznek. 

húsvét  füstfólia

 

Ahogy készültek

A hungarocell tojásokat saslikpálcára szúrtam, és vajszínű akrilfestékkel valamint country kék és viktoriánus rózsaszín dekor festékkel festettem be. Száradás után egy részüket hurkapálca végével pöttyöztem, amihez fehér és színes akrilfestéket használtam.

húsvét  füstfólia

Az egészen finom hatás kedvéért két tojást nem festékkel, hanem gyöngytollal pöttyöztem be. (A gyöngytoll arra való, hogy félgömbölyű pöttyöket készítsünk vele, akár többféle méretben is. A paszta állaga és a tubus kiképzése is ezt a célt szolgálja.)

húsvét  füstfólia

Két rózsaszín tojást arany füstfóliával tettem fényesebbé. (A füstfólia tökéletes eszköz aranyozott vagy ezüstözött dekoráció készítéséhez és sokféle felületen alkalmazható.) Először felkentem a füstfólia ragasztót oda, ahova a fóliát szántam. Nem akartam szabályos mintát kialakítani, így csak foltokban kentem. Megvártam, mígy a tejszínű ragasztó átlátszóra szárad, s ecsettel rásimítottam a fóliát, majd durvább ecsettel lesöpörtem a fölösleget (a fólia csak oda ragad, ahol ragasztó is van). 

húsvét  füstfólia

Végül a maradék tojásokat szalaggal, papírvirágokkal és pici színes favirágokkal díszítettem. 

húsvét  füstfólia

Így most van egy visszafogottabb és egy élénkebb színű "készletem".

húsvét  füstfólia

húsvét  füstfólia

Figyelmedbe ajánlom:

Húsvéti kopogtató és asztaldísz

Mókás húsvéti bárányok vattakorongból

Húsvéti nyuszik textilből

Ha tetszett a cikk, kövesd Facebook oldalamat is, ahol még több ötlet, inspiráció vár.