Én most kipróbáltam. Más projekt okán volt itthon néhány ragyogó színű selyemfestékem, meg a nyárra készülve megvettem az aktuális évi fehér póló(i)mat is. Szóval minden adott volt a megvalósításhoz. A selyemfesték - különösen néhány fajtája - tökéletesen alkalmas textilfestéknek is, főleg, ha vízfestékes hatást akarsz elérni. Mivel nem tudok fantasztikusan rajzolni, nekem pont megfelelt ez a vízfestékes imázs. 

textil selyemfesték

Amire szükségem volt hozzá:

  • fehér pamutpóló
  • selyemfestékek (nem muszáj hozzá nagyon sok szín, 2-3 színből is szépet lehet alkotni)
  • sütőpapír (a póló két oldala közé meg a vasaláshoz)
  • ecsetek, papírtörlő, tálkák víznek
  • ceruza vagy filctoll és akvarell papír a tervezéshez

textil selyemfesték

Ahogy készült

Javaslom, először ismerkedj a festékkel. Én is ezt tettem. Egy akvarell papírra mindegyik színből húztam egy-egy csíkot, majd csak úgy találomra elkezdtem mintákat festeni. Ezzel ki is derült, hogy mely színeket fogom preferálni. Azért választottam akvarell papírt, mert azon a selyemfestékek úgy működnek, mintha vízfestékek lennének, és én pontosan ezt a hatást akartam kipróbálni.

textil selyemfesték

Ezután jött a tervezés. A  minta nagyjából már megvolt, csak azt kellett kitalálnom, hogyan helyezzem el a pólón. Ehhez két tervet is készítettem. Mint látod, ahhoz hogy virágformának tűnjön a folt, nem kell komoly rajztudás. 

textil selyemfesték

Végül a szív formát választottam (kevesebb munka :). Indulhatott a kivitelezés. A póló eleje és háta közé sütőpapírt tettem szigetelésként, hogy az elejére festett minta ne jelnejen meg foltokban a hátulján. A festékeket és vizet célszerű műanyag tartóba tenni, így kicsit kevesebb az esély a felborítására.

textil selyemfesték

Mivel azt szerettem volna, hogy a virágokból kirajzolódó szív forma középen legyen, így a középső virággal kezdtem, és ehhez igazítottam a többit. Az ecseteket két szín között mindig kimostam az odakészített vízben, a felesleges folyadékot papírtörlőn itattam fel. Ugyanígy, ha sok festék került az ecsetre, az odakészített papírtörlő akkor is tökéletes itatósnak bizonyult.

textil selyemfesték

textil selyemfesték

textil selyemfesték

Néhány virágformánál próbáltam szirmot utánozni, de a többségnél egyszerűen csak foltokat festettem. A közepébe pöttyintett sötétebb szín virággá varázsolta a foltokat. Hagytam, hogy a festék alakítsa.

textil selyemfesték

Videón  is megnézheted az egész folyamatot.

Száradás után vasalással fixáltam a mintát. Itt is szükséges a póló két oldala közé a sütőpapír és a mintára is, hogy ne közvetlenül érje a vasaló felülete a festéket. Nem gőzöléssel, közepes hőfokon 2-3 percig kell vasalni.

textil selyemfesték

És már hordható is!

textil selyemfesték

Figyelmedbe ajánlom:

Nyomdázz kaktuszokat krumplival!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz, ahol még több ötletet, inspirációt találsz. Pinterest oldalamon pedig tematikus táblákba rendezett színes, izgalmas ötletek várnak.